Thursday, February 24, 2011

JOM RILEKS : Pada siapa yang suka lubang!!!

Mesti penat baca blog aku kan. So, sini aku bagi skit video untuk release tension.



Lucu kan? hahaha

P/S : Jangan buat apa yang dilarang...tapi apakan daya..kita manusia..sifat ingin tahu sangat tebal dalam diri...akibatnya....KENA SEKALIK..hehehe

JOM KONGSI : Hujan? Rahmat dan dugaan




Assalamualikum w.b.t

Hujan adalah salah satu kejadian alam yang diturunkan oleh Allah s.w.t untuk menyuburkan bumi dan juga untuk mengingatkan hambaNYA. Jika tiada hujan tidak segar dan membesarlah tumbuh-tumbuhan. Tetapi, jika hujan ini berlaku semasa sesi P&P anda dan seterusnya membanjiri sekolah anda apakah yang anda akan lakukan?

Pada 24/2/2011, Khamis, pukul 2.40 petang hujan turun dengan renyai dan kemudian dengan tiba-tiba menjadi lebat seterusnya diikuti dengan guruh dan kilat. Tumpuan para pelajar terganggu dan suara guru ditengelami dengan bunyi hujan. Lama kelamaan, hujan menjadi semakin lebat dan paras air menaik seterusnya membanjiri kelas. Apakah yang anda akan buat?

Memang menjadi satu pengalaman yang sukar dilupakan. Kebiasaanya aku hanya mendengar atau membaca di akhbar bahawa banjir berlaku disana-sini. Tetapi ini berlaku ketika sesi P&P aku. Memang cukup mencabar dan mencemaskan. Murid-murid kelihatan riang tanpa mengenal bahaya. Jadi akulah sebagai guru menentukan segalanya.

Jangan kita perkecilkan akan kebolehan alam. Aku terus pindahkan murid-murid di dalam kelas ke dewan kerana air tidak naik disitu. Keadaan memang menjadi gamat sebentar. Dengan gelagat dan telatah anak-anak kecil yang teruja untuk bermain air tanpa mengenal erti bahaya air yang dibawa mungkin membawa sekali penyakit "kencing tikus".

Disini aku pamerkan keadaan ketika kejadian itu berlaku.











Jadi? apa yang anda akan buat?

Tuesday, February 22, 2011

JOM KONGSI : How to teach PREPOSITION


Assalamualaikum w.b.t

Sejak aku bergelar guru praktikum di Sekolah, banyak betul Lesson Plan (LP) kena buat. Bukan buat satu bundle LP untuk seminggu tapi buat sehari sebelum. Kenapa? sebab kita nak tau kesinambungan dan juga pencapaian dan kefahaman para murid. Sekarang tengah sibuk buat LP untuk ajar murid-murid 3 INTAN tentang PREPOSITION. So, aku terjumpa satu video yang menarik untuk digunakan ketika sesi induksi.

There is a song about PREPOSITION by using hand. It is simple yet meaningful. But there are not enough, so you must teach the pupils more about PREPOSITION. The other method I used was a doll movement. You can used a doll ( animal doll to attract pupils attention) and make draw a staright line on the whiteboard. Then move the doll as you explain the locations (PREPOSITION) of the doll. It's kind of interesting set induction you can use in your teaching. The pupils like it very much.

Here I shared the video that I got from Youtube about PREPOSITION. If you guys have something more fun and interesting ways for the set induction about PREPOSITION care to share it with me.

P/S : Please remember to change the hand signal for ON ok. You will know what i'm saying when you watch the video. Good Luck!



video



This is an interesting poster that can be use during the Teaching and Learning session. Hope it will help you guys.



Saturday, February 19, 2011

Kenapa kita semua guru?




Assalamualaikum w.b.t,

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa kita semua guru? (klau takde pun aku cakap jugakla).....Mengikut definisi kamus dewan, guru bermaksud orang yang kerjanya mengajar, pengajar,pendidik. Dapat kita tafsirkan disini bahawa guru bukan hanya kerjanya di dalam kelas semasa sesi P&P sahaja bahkan dalam segala hal.

Ibu yang mengajar anak kecil dari merangkak kepada bertatih dan seterusnya berjalan juga sebenarnya adalah guru. Orang yang mengajar ilmu persilatan, pertahanan diri, memasak, bermain bola juga boleh dikatakan sebagai guru.

Konteks guru adalah luas, seluas lautan yang terbentang. Tetapi tidak pernah berubah apabila dilanda ombak kerana semangat dan keikhlasan untuk membentuk, mendidik dan memberi motivasi kepada anak didik. Tetapi kita selalu kena ingat bahawa ilmu yang diperturunkan hendaklah betul dan tidak terpesong dari norma-norma kehidupan.

Jadi kepada guru yang diluar sana, samada di sekolah kerajaan, swasta mahupun persendirian didiklah anak didik kamu dengan keikhlasan. Sematkan di dalam hati bahawa ilmu yang diperturunkan untuk kegunaan dan kebaikan bersama. Seperti riwayat Rasulullah s.a.w, tuntutlah ilmu sehingga ke negeri Cina. Guru menuntut ilmu untuk mengajar segala gus belajar untuk mengajar.

Di sini juga saya ingin berkongsi kepada rakan-rakan diluar sana yang memerlukan lagu guru Malaysia untuk kegunaan di kemudian hari. Sekian.



Lagu Guru Malaysia


Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji

Tunai tetap kami tunaikan


Lagu & Lirik : Hashim Ahmad


Link download lagu Guru Malaysia : http://www.mediafire.com/file/fqje4c5nh3tueon/gurumalaysia.mp3


Link download lagu minus one Guru Malaysia :

http://www.mediafire.com/file/edvw4drm702f514/guru_malaysia_minusone.mp3





Friday, February 18, 2011

JOM KONGSI : BINA INSAN GURU

Assalamualaikum w.b.t ,

Seperti tajuk post kali ini, saya ingin berkongsi sedikit pengalaman tentang Bina Insan Guru ( BIG ).
BIG adalah satu keperluan pelajar KPLI untuk hadiri dan hayati dimana ia mengajar bakal-bakal guru akan kepentingan ketahanan mental dan juga fizikal tidak kira semasa pendidikan formal (P&P) ataupun pendidikan informal ( pelajaran di luar bilik darjah ).

Berkampung di Pusat Penyelidikan Marin, UPM di Port Dickson selama 4 hari 3 malam ( jika salah sila betulkan..dah lupe). Bakal guru didedakan dengan beberapa aktiviti seperti :
1) Aktiviti Air - teknik-teknik yang betul untuk mengapungkan diri, berenang dan
berkayak ( ini yang best).
2) LDP dan ceramah - Ciri-ciri seorang guru yang diperlukan, cabaran dan rintangan yang akan ditempuhi oleh bakal guru.
3) Jungle Trekking - Berjalan dalam kumpulan dan menghargai keindahan alam, penggunaan
kompas, diajar tentang jenis-jenis tumbuhan.
4) Persembahan dan malam penutup - Setiap kumpulan mempersembahkan 1 persembahan
untuk malam tersebut dan makan malam yang sangat menyelerakan ( sebab dah nak abiskan..sebab tue jadi sedap)

Ok, kebiasaanya BIG ini dijalankan selepas selesai minggu orientasi dan 1 @ 2 minggu selepas mulanya sesi pembelajaran.

Persediaan :
1) Baju t-shirt berkolar dan tidak berkolar secukupnya
2) Seluar slack
3) Peralatan mandi
4) Baju sukan
5) Kasut air ( kasut adidas kampung )
6) Sedikit makanan untuk alas perut ( roti @ coklat bar )
7) Pakaian solat untuk muslim dan muslimah

Pesanan : Jika anda akan sertai BIG tidak lama lagi, jangan cemas dan risau kerana kesemua aktiviti yang dilakukan cukup bermakna dan menyeronokkan. Rasa macam dah jadi budak2 balik sebab dapat berkhemah dan borak2 reramai. Janganlah anda terlalu memikirkan bila nak abis BIG sebab anda mungkin tidak akan merasai keistimewaannya ( kejelekitan ). Berseronoklah untuk tempoh tersebut dan sedar tak sedar anda dah dapat melalui semuanya.Hayati dan hargai apa yang anda ada sekarang sebelum anda merasai kerugian selepas semuanya berakhir.

Sekian.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...