Monday, August 8, 2011

Ramadhan : Jangan main mercun

Assalamualaikuym w.b.t,

Dah lame tak update blog...tak mau panjang citer..straight to the point...entry ini pasal mercun...

Pow...Kapowww...Boom...kat luar rumah...rumah plak tepi jalan..so bley dengar sampai dalam rumah..nak bersiap2 pg terawih pun sampai terlucut kain pelikat terkejut dengan bunyi mercun...

sumber : Google

Kawe bukannyer marah...tapi geram kat bebudak yg dok main depan rumah,...last2 kawe kuar rumah..mak aihh..meriah btol diorang..mau dekat 10 orang..dengan senjata (mercun masing2)...

Rumah kawe plak sebelah dengan lampu jalan..lagi seronokla diorg main..sebab terang, so tak takut dengan gelap..nnt takut hantu...

Kawe mencelah, "Aaaaa...skit lagi nak kena...klau kena, putus jari..tak bley beraya"

Bebudak nie buat donno jer...pergh bley plak diorang abaikan kawe...mmg nak kena bebudak nie..kawe panggil budak yg paling besar kat situ...besar2 pun agak2 darjah 6...Adik...boleh tak main mercun kat kawasan lain...nnt mercun tue kena umah pakcik...terbakar plak...

Budak tue terus cakap ngan geng2 die...blah2..kita main depan balai la...Haihh..ingatkan nak brenti main..sebab depan balai tue gelap...rupenyer..tak makan saman...

Aku tak marah diorg nak main...Pakcik dlu pun main gakla...tapi cari la kawasan yg jauh dari kawasan rumah..sebab bunyinyer boleh buat org sakit jantung meningal tau...

Dah masuk paper pun ada org besar yg putus 3 jari tangan kiri, tue remaja umur 19 tahun nie link die http://www.hmetro.com.my/articles/Tragedimercun/Article...
niekan lagi bebudak sek. ren..aish...

Diorg nie bukan tak bley main elok2...tapi saje nak tunjuk hebat, masing2 nak mengena antara satu sama lain...memula dok main lempar2 kat kawan2..pastue ada la benda buruk jadi...

P/S : Dlu zaman kawe takdela sgt org cedera main mercun nie...sebab takde lagi mercun2 yg besar2 cam skang...Kawe tak galak, tak larang...klau kena, tanggung sendiri...

1 komen:

Fazil Hamid said...

ko standby meriam buluh depan rumah...agak2 die buat lagi...ko fire je kat diorg..huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...