Wednesday, September 21, 2011

Hospital swasta terbaik? Hospital Kerajaan buat sakit kepala

Salam....

Siapa yang selalu pg pusat rawatan? korang selalu pg tempat percuma (bayar RM1, kerajaan) atau pg swasta yg kena cas sampai kekadang ratus2....


Sebelum tue nak tanye korang...mana lebih penting...duit atau kesihatan? klau duit ada baiknye sedara sedari pg kerajaan punyer....

Aku sebenarnya sedikit dissapointed la dengan seorang doktor (kerajaan) ...takde langsung nak buat apa yg gov dok kempen (kempen senyum)...bukannya soh senyum nampak gigi...dahla masa buat pemeriksaan bini aku...bikin kitorang stress jer...buat diagnosis ikut sesuka hati jer...bukan nak cakap die tak layak...tapi terus comes to conclusion...

 Diagnosisnya :
Baby aku sebelum nie alhamdulillah sihat...tetibe time jumpe die kemarin doc tue cakap air ketuban kurang (bley menyebabkan bersalin susah), baby kecik ngan jantina lain (dah check dgn beberapa doc)...terusla aku terkejut dgr...cuba bygkan orang yg mengandungkan baby tue perasaan die camner bile dgr kata doc camtue...sampai demam2...

Nak kepastian, aku bawak pg klinik swasta, alhamdullialh...doc buat diagnosis, baby normal, air ketuban ok, minggu pun sama dengan expected...terus ktorg rasa relief...bayaran? RM 40...murahkan..dah scan...mc lagi...tapi maybe tak bg ubat so tuelah harganya...compare ngan gov? percuma tapi servis? pk sendirila...

Aku nak tekankan kat sini..bukan semua doc gov camtue...aku paham mereka jugak manusia...tapi kena ingat setiap profession ada etika dan prosfesionalisme perlu diikuti...bila treat patient tue cuba treat macam sedara sendiri...barula keputusan yang diberi dari hati..bukan dari perut yg pk nak pg lunch jer...


P/S : Ingatan pada diri sendiri nnt bila dah berkhidmat tak kira kerja apa...kena profesional...klau korg ada pengalaman sama sila tanpa silu share skali...

4 komen:

Fazil Hamid said...

relex bro...aku dulu kene lagi teruk...
aku pernah cerite kot..sampai baby tak dapat di selamatkan...
tp takpe la...mungkin itu takdir dia...

izzad said...

yeker? kes ape ? macam2 ble berlaku..pasal doc jugak ke?

aNiss :):) said...

kalau swawta memang service dia tip top! tak payah nak menunggu lame2.

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

yang susah sikitlah bro, huuhu kekadang tu ada yang bagus, ada yang baru lagi, jadi memang ambil masa nak bagus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...