Thursday, January 2, 2014

Stress dan Ikan




Sebelum keluar pergi sarapan pada hari cuti pertama utk tahun 2014, aku nak cerita sikit apa kaitan stress dan ikan.
Stress berlaku kita berada dalam keadaan yang tertekan, tidak selesa dan banyak berfikit benda yang negatif. Boleh jadi pada semua orang. Dari orang tua, remaja da juga bayi tau. Bayi akan tertekan bila lapar sebab itu dia nangis.

Ok. Ikan pula adalah seekor haiwan yang hidup dalam air. 

Perkaitan ikan dan stress ialah ikan dapat memberi terapi pada seseorang bila dalam keadaan STRESS. Sebab apa? bila melihat kebebasan ikan berenang di dalam akuarium (walaupun terperangkap dalam akuarium). Warna sisik yang pelbagai dapat menenangkan jiwa.

Jadi, aku pun dah mula beli sebuah akuarium. Saiz akuarium seperti dalam gambar. Biasalah bila baru nak berjinak-jinak dalam dunia pembelaan ikan hiasan ini banyak kena tahu. Suhu air, makanan ikan, jenis ikan boleh campur atau tidak. Itu nanti aku kongsikan pada entry yang lain.

Balik kerja penat-penat. Buat segelas air teh o panas menghadap akuarium pastu baca surat khabar. Fuhh...nikmat betul.

Kalau korang hebat cuba teka ikan apa yang aku bela ini.


6 komen:

edogawa conan said...

hohoho.saya pun suka bela ikan.
biasa saya bela ikan kecik-kecik. memang hilang stress :D

kalo stress ugak sy suka pegi jalan-jalan dekat aquarium dekat wet world shah alam nak tengok ikan berenang.

obses ngan ikan sampai saya study pun saya pilih marine biotechnology.hahaha.

Harris Shah Abd Hamid said...

Macam ikan lampam je.

farah said...

Ada hadiah tak jawab soalan ni??? Btol la ikan ble hilangkn stress..buat kita rasa leka..jauh dr fikiran yg...

izzad said...

Jawapan harris tue betol...yup tengok ikan dalam akuarium mmg ilang stress

Fazil Hamid said...

aku takot bela ikan...takot tak terjaga dan mati...
aku bela arnab...hehehe...
tu pon kekadang telupa bagi makan...

Adikchiek said...

Sye pun minat bela ikan ni. ..macam2 size aquarium dah pernah try..cuma bab Cleaning tank tu yg letih sikit2.. Lobster pun pernah bela...sampai beranak pihak....hu hu.. But last2 jual sbb tak ada masa nak manage tank...now sye just bela kucing je...4ever and ever .4ekor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...