Tuesday, May 31, 2011

Pengalaman Interview SPP

Assalamualaikum w.b.t,

Fuhh!!! Lega!!! tue je yg aku bley cakap bile dah settle interview SPP...rasa gemuruh..cuak...nervous hilang sekelip mata bile dah settle...aku rasa korang pun sama bile dah selesai interview SPP tue...

So, kat sni nak share skit apa yg berlaku sebelum, semasa dan selepas interview...

1. Sebelum
Study gile2 isi2 penting seperti kat bawah :
a) NKRA
b) FPK
c) PIPP
d) KPM
e) Dasar2 pendidikan (bukak je web page nie...http://www.moe.gov.my/ )
f) Jenis2 sekolah

Tips : Bagi lelaki pkai Blazzer (markah lebih nie...hehehe..aku rasa la pastu rambut kena kemas...tak nak yg panjang...Bagi perempuan...pemakaian kemas

Pastu, bertolak sedikit lewat dari rumah...ingat dah nak naik moto...tapi hujan renyai kemudian lebat...so, naik kete...bile dah naik kete jem la...so, sampai tepat2 kol 7.30 a.m...Jangan tiru aku yer...datang seawal mungkin yer.. :)

mujurla sesi interview belum mula...cuma staf HEP+SPP check sijil asal dan salinan...klau tak cukup tak ble interview tau...amik borang checklist yg disediakan pastu tampal gambar passport kat situ...make sure korang dah check btol2 sijil asal dan salinan sehari sebelum klau bley...

Pastu menunggu penemuduga datang sambil membaca+menghafal lagi dengan baki masa yang ada...bile telah dipanggil...hati mula berdegup kencang...


2.Semasa
Interview secara berkumpulan...penemuduga ada 2...1 dari jabatan..1 dari SPP...
Antara tips yang aku nak kongsi...
1) Cakap dengan yakin dan fasih...
2) Bersedia dengan pengalaman semasa praktikal.
3) Aplikasikan teori yang dibelajar apabila berhujah
4) Menggunakan panggilan "TUAN" / "PUAN"
5) FPK, NKRA, Pengalaman mengajar mesti dalam kotak fikiran jer...bila ditanye korg mesti terus dapat jawab.
6) Buku rekod jangan lupa.

3. Selepas
Rasa sangat lega....ucap syukur... Alhamdulillah...moga2 semua selamat dan mendapat kejayaan

P/S : Good luck pada siapa yang bakal menempuhi interview SPP :)..credit to my wife sebab jadik mentor... :)

6 komen:

lyyyyn said...

lme dh akk duk tgu respond ko whai pok jak..finally..k,thx for the tips..pls pray for us as well..hu2..

izzad said...

@lyyyn : dah agak dah..hehehe..sorry lambat skit..sebab baru sampai kg...tadi drive...:) Harap dapat membantu...

Cik Aish said...

hmmm tips yg bgs nih..thanks!!! boleh diamalkan..tp nak tgu dpt intebiu SPP, bejanggut..haha

izzad said...

@cik aish : memang tak dapat2 la sebab cik aish takde janggut..hehehe :)

zarazueyin said...

mesti sgt2 lega kan bila dah abes...hehe

izzad said...

@zarazueyin : alhamdulillah..syukur...sebab semua dipermudahkan...lega sgt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...