Friday, March 25, 2011

Solat Jumaat Tak ?

Punch card dlu...( gambar hiasan)

Assalamualaikum w.b.t kepada semua...

Kebiasaan kat negara kita ada sekolah sesi pagi dan petang...tapi kat sni aku nak cite skit klau pasal sekolah sesi petang klau hari jumaat...

Hari selain jumaat ( Isnin - Khamis ) start skolah pukul 12.40. Kalau jumaat pun sama tapi start P&P pukul 2.10 p.m....Sampai2 je punch kad dlu...takde punch kad tulis dalam buku asalkan ada rekod kehadiran kan?

Citenyer...
Jadi kadang2 tue aku tgk ada bebudak nie, yang darjah 3 terutamanya tak pg solat jumaat sebab parents hantar awal lagi ke sekolah...Bila fikir...takpe diorang kecil lagi..tapi pk punye pk...tengok2 punye tgk...rasa something jugakla..sebab apa?

Sebab masa dari kecil la kite kena bentuk bebudak tok pg solat jumaat...lagi satu dapat latih diorg solat berjemaah..Selalu jugak aku ajak2 diorang pg solat skali...tapi naik moto jer..nak bawak reramai tak ble plak...

Masa solat tue jangan bersembang yer adik-adik : )
( sumber : upin ipin les copaque)

So, aku ada terfikir jugak apakata pada hari jumaat,
sekolah sesi petang dimulakan pada 2.30 ptg...

Lagi satu apakata hari persekolahan ditukar dari Isnin-Jumaat kepada Ahad-Khamis...iye dok?

Ini hanyalah cebisan dan cetusan fikiran aku saja....klau ble jadi realiti alangkah bagusnya...

P/S : Yang besar jangan tak pg pulak solat jumaat yer...ingat..solat tiang agama....

5 komen:

finaz said...

saye mau ahad cutii..waa..hahaha..da bese kot..tp kan skola aku dulu2(ms aku skola la.) stat 2.30 la...skola tym aku gstt pon gtu...

izzad said...

klau org pompuan bestla..sebab die ble rehat time nie...but for muslims...kite adalah fardhu ain utk solat jumaat...

finaz said...

g smayang pon consider rehat2 ape..rehat2 minda sambil menenangkan ati n perasaan.. :)

Rashidah said...

Salam...
Dalam Islam,didikan anak bmula dgn 1st 7years bagi kasih syg (hug and kiss),2nd 7years bagi didikan mbina(boleh drotan) and 3rd years and above treat as a friend & dewasa,not children anymore..while Rasulullah SAW pon suh ibu bapa ajar anak2 solat and tutup aurat since umur 7thn lagi..umur 10thn xsolat lagi kena rotan d tapak kaki bkn d lengan..so sgt bstuju pendapat pokjak..(rasional:memberi ruang kpd parents bg tujuan pembentukan dan didikan kpd anak2)

izzad said...

tq for the great comment shidah..hope we all get the point...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...