Wednesday, April 20, 2011

Helmet wisor tinted hitam selamat tapi...


Sape yang naik motor? Bakar skit motor korang kat sni...prengg..prengg..dah bakar? bgus...anda adalah penunggang motor sejati...

Klau dah naik motor mesti pakai helmet..btol tak? klau tak pkai nnt kne saman...nak bagi duit gaji kat PDRM ke? klau tak mau..pkai yer...

So, kat sni nak share skit pasal helmet...biasenyer helmet mesti ada wisor...untuk tutup muka jangan bagi kena angin @ nak halang habuk masuk mata..nak lagi "COOL" tinted plak wisor tue..bagi hitam jer..orang pun tak nampak muke...muke pun tak panas kena cahaya matahari..kan? kan?

Aku pakai helmet "steng" yang diluluskan oleh SIRIM..nie gambar hiasan jer...:)

Tapi korang tau tak...bile pkai helmet yang wisor ditinted hitam nie boleh mengundang bahaya...lagi teruk...boleh membawa maut...

Klau dah wisor tue hitam..pastu bawak malam...bawak pulak nak laju je..macam nak anta pizza kat umah orang..pastu klau tetibe ada lubang kat depan..agak2 nampak tak?

lagi teruk klau ada lopak air yang korang tak nampak dari jauh...rasa2 boleh brek last minute tak? klau tak sempat brek confirm dah terbalik @ tak stabil motor..lpas tue jatuh...

Nak dijadikan citer...
Kepada sesiapa pengguna tegar jalan motor kat FEDERAL HIGHWAY..area PJ ada jalan yang rendah..klau ujan je mesti air bertakung (sistem saliran tak betul la nie)...so bile bawak motor kat lorong motor tue..bawak nak laju jer...last2..bile dah sampai kat air bertakung mulala nak brek emergency...klau dapat kontrol..alhamdulillah..klau tak dapat...al maklum sedar2 kat atas katil hospital la...

P/S : Peringatan...klau nak gune jalan motor area PJ (federal highway)...hati2 kat situ..sebab ada satu part klau ujan mesti air bertakung...so, perlahankan motor anda yer.. : )

10 komen:

TYNTHA LANA said...

hah, memg pom..lana plg xsuke ikut laluan moto kawsn sini~fderal highway n yg kearah s.alam. kt bulatan s.alam sek14 xsilp,dkt ngn bomba tu lak, even da baiki terowg laluan moto tu, tp still xelok..

HALIM said...

Betul bro.Pakai visor hitam memang best kalau siang hari tapi malam kompom terkial2.Kalau lampu jalan takde lagi parah...

zulkifley said...

setuju mlm mmg mbahayakan

Cik Aish said...

cik aish pernah pakai helmet takde wisor. haha masa tu kat kg ikut atok g sawah. kelaka gila mcm apek jual sayur je. pastu habuk masuk mata..sob sob

izzad said...

@Tyntha lana : so...next time be careful k...spread the news...:)...nak selamat naik je kete...tapi kne tol la plak...:)

izzad said...

@zulkifley : walaupun malam diterangi bulan dan bintang..ia tetap membahayakan...:)

izzad said...

@cik aish : mseti ramai nak bli sayur ngan cik aish mase tue...amoi..amoi..mali sini..mau bli kang kung!!!...hehehe....tak elok klau mate masuk habuk...nnt lelama bley jadi selaput...

Fazil Hamid said...

tu bukan selamat tapi...
tu mmg tak selamat...
hahaha...

izzad said...

@fazil : selamat bile gune pada siang hari..malam hari gune yg tak tinted hitam yer...

Mike R. said...

Memakai Visor Hitam adalah satu kesalahan. Harap maklum. Dulu aku terer.. Tapi dah kena saman sebab pakai visor hitam Jumaat lepas baru aku tau memakai visor hitam adalah satu kesalahan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...