Sunday, April 17, 2011

Ingat!!! Budi bahasa budaya kita



Penat kerajaan dok kempen "Budi bahasa budaya kita"...tapi ada sesetangah org mesti tak tgk iklan yang dalam tv tue kan?

Anda camner? berbudi bahasa tak? Jika tidak, apa salahnye berbudi bahasa...kan tue amalan rakyat Malaysia...tapi camner plak bile kita berbudi bahasa orang yang menjawabnye tak tau budi dan tak tau bahasa...dok jawab lebih kurang (kasar dan berbaur kurang ajar)

Sekadar gambar hiasan

So, sini aku nak share skit story :

Situasi dalam bas.
Kedudukan kerusi penumpang tak ikut nombor.

Scene 1 :
Gadis : Bang tumpang tanye.. bas nie pg KL ke?
Driver bas : Tiket !!! Tiket!!! mana tiket!!! (dengan kasar)
Gadis : Berasa geram dan terus berlalu ( tanye leklok die jawab camtue plak. Klau ada 10 orang camnie bley bankrupt company bas)

Scene 2 :
Pak cik tua cina : Ini bas tak ikut nombor ke? Kira cincai ke?
Driver bas : Apek!!! Klau u kira cincai, U duduk kat tangga depan tepi driver la..Mau!!!
Pak cik tua cina : Oooo...tak mau..tak mau..(terus cari seat kosong).

Scene 3 :
Mak cik tua cina : Encik...mana seat saya?
Driver bas : Tiket mana!!!...tunjuk tiket...
Mak cik tua cina : Nie tiket..seat 31...
Driver bas : OOooo..ini bas talak ikut nombor..U pg duduk kat belakang...
Mak cik tua cina : Aik talak ikut nombor ke?
Driver : Mak cik nak dengar cakap saya ke cakap saper? Kan saya driver bas!!!
Mak cik tua cina : Terus pg dok kat belakang.


Ketiga-tiga scene tue menunjukkan tiada langsung budi bahasa yang dibalas bila ditanya dengan baik...So, aku rasa korang pun akan rasa geram dan sape yang panas baran mesti dah gaduh punyer ngan driver bas...

P/S : Ingat...sabar separuh dari iman...nnt satu hari akan ada pembalasan pada orang2 macam nie..Tak susah pun nak jawab dengan berbudi bahasa kan..




4 komen:

Sharinginfoz said...

Memang kena jaga percakapan kita, jangan ikut suka aja

izzad said...

@yup...at least dapat pahala ble cakap elok2 kan?

Fazil Hamid said...

jgn salahkn dreber bas tu...dan jgn salahkn mak die ngandungkan die...jgn salahkn bapak die bg die mkn...die mmg dah ditakdirkn jd camtu...nak wat cane kn...hahahaha..

kalo aku mmg gadoh tu...

izzad said...

bukan nak salahkan..cuma nak jadikan iktibar pada diri sendiri dan ingatan pada yg lain... peace no war :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...