Wednesday, April 27, 2011

Tip simpan maklumat online

Assalamualaikum w.b.t,

Alamak!!! camner nak log in nie...password dah tak ingat...nak retrieve password kne ada maklumat tambahan pulak..aku dah lupa dah..sebab dah lama tak bukak akaun nie...

Situasi di atas akan terjadi pada anda jika anda mengambil mudah akan maklumat penting yang anda gunakan ketika sign up sesuatu aplikasi online...

Jadi, aku nak kongsi skit tip simpan maklumat selepas sign up agar maklumat korang mudah dicari balik :

1) Gunakan password yang senang untuk anda ingati tetapi bukan orang lain yang senang ingat password anda..cth : no. i/C.

2) Simpan maklumat anda di tempat yang selamat dan mudah untuk dicapai kembali oleh anda
cth : email - salin maklumat dan hantar ke email anda kembali.


Itu je tip yang dapat dikongsi...tapi aku yakin yang password ngan username FACEBOOK korang mesti ingat..sebab apa? sebab korang selalu log in...jadi apply kan kaedah itu untuk aplikasi online anda yang lain k...selalu jengah balik apa yang anda telah sign up

P/S : Kekadang tue banyak sangat aplikasi online yang telah sign up..sampai terlupa nak jenguk balik...

Klau korang ada tip nak ditambah disini dialu.alukan yer..

2 komen:

Fazil Hamid said...

aku tak ingat login ID & password FB...sbb auto login...tak pernah logout...hehehe...

izzad said...

@fazil : klau nak log in kat PC lain mesti kne letak password baru...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...